Sidebar

Pradžia: 2023-06-09 18:00
Pabaiga: 2023-07-09 18:00
Menesionologija fb event 1 264
Julijono Urbono paroda „Mėnesienologija“
2023 06 09 – 07 09

Vilniaus universiteto Idėjų observatorija (M. K. Čiurlionio g. 29, Vilnius)
 
Nuo tada, kai žmogus pažvelgė į mėnulį, galinga jo trauka skatino domėtis paslaptinga mėnesienos šviesa, kuri tai dyla, tai pildosi. Nuosekliai kartodamasi ji formavo kalendorius ir sėjo abejones dėl savo poveikio sveikatai, vertė įsimylėti ir kurti teleskopus, kad kuo labiau prie jos priartėtumėme. Nepaisant to, kad jau pavyko pasivaikščioti po dulkėtą Mėnulio paviršių, mėnesiena neretai vis dar diktuoja sėją ir pjūtį, kada kirpti plaukus ir kada priimti finansinius sprendimus. Beatodairiškas tikėjimas Mėnulio įtaka ir kontraversiškos angliškojo termino moonshine reikšmės (liet. „mėnesiena“, „pilstukas“, „nesąmonė“, „fantazija“) provokuoja su Mėnulio šviesa susijusius reiškinius tyrinėti pasitelkiant atitinkamus metodus. Tam menininkas, tyrėjas, Lietuvos erdvės agentūros įkūrėjas Julijonas Urbonas siūlo tarp astronomijos, astrobotanikos, alchemijos ir meninių tyrimų balansuojantį kvazimokslą – mėnesienologiją, kuriuo mėnesieną ir visatą kviečia pažinti empiriškai ir poetiškai, t. y. per potyrius, samprotavimą bei vaizduotę.
 
Daugiau nei dešimtmetį nesvarumo būsenas ir gravitaciją tyrinėjantis menininkas šįkart naujausius savo projektus pristato kone savarankišku eksponatu tampančioje erdvėje – 1925–1933 m. pastatytame Vilniaus universiteto astronomijos observatorijos komplekse. Nuo tada, kai išsiplėtusio miesto dangų užteršė šviesos ir dulkės, čia įrengti teleskopai tapo tinkami tik ryškiausių ir artimiausių objektų, tokių kaip Mėnulis, stebėjimui. Šiandien moksliniai astronomijos tyrimai atliekami jau po tamsesniu dangumi – VU Molėtų observatorijoje.
 
Iki šiol savo kūrybinėje praktikoje daugiau dėmesio skyręs žmogiškajai prigimčiai ir ambicingiems žmogaus tikslams, šįkart J. Urbonas žvilgsnį nukreipia į gamtą ir ją lydinčius fizikinius bei poetinius reiškinius. Po astronomijos observatorijos pastatus ir sodą pasklidę kūriniai supažindina su skirtingais kosmologiniais modeliais mikrodalelių ir makroprocesų lygiu. Menininkas klausia, iš ko visata sudaryta, kaip ji vystosi ir kas jos laukia po mūsų, kokie požiūriai šiame pažinime jau pasenę ir kokių alternatyvų gali pasiūlyti menas. Kaip vieną iš kūrybinių strategijų J. Urbonas pasitelkia žaidimą etimologinėmis reikšmėmis. Taip jo pasiūlyti naujadarai virsta parafikciniais objektais, procesais ir kūriniais, kuriuose susijungia moksliniai pasiekimai, folkloras ir spekuliatyvūs scenarijai. Mėnulis šioje parodoje veikia kaip etimologinis mazgas, mitologinės trąšos, idėjų distiliacijos įrankis, nakties svečias dieną. Parodos lankytojai kviečiami patys patirti mėnesienos būsenas, supantis ant postapokaliptinių sūpynių ar ant paties menininko baltažiedžio vairenio* sėklomis apsodintos besisukančios vejos, susipažįstant su pirmaisiais astrobotanikos išradimais ar mentaliai matuojantis „megztinius-greitintuvus“.
*Arabidopsis thaliana – vienas iš augalų, naudojamų įvairiems biologiniams eksperimentams, dėl savo trumpo vegetacijos periodo bandomas auginti kosminiuose palydovuose.
 
Ši paroda yra po rekonstrukcijos atveriamos Vilniaus universiteto Idėjų observatorijos renginių dalis.
 
Parodos atidarymas vyks 2023 m. birželio 9 d., 18 val., Vilniaus universiteto Idėjų observatorijoje (M. K. Čiurlionio g. 29, Vilnius).
 
Paroda veiks nuo 2023 m. birželio 10 d. iki liepos 9 d.

Parodos veikimo laikotarpiu organizatoriai kvies į ekskursijas ir viešas paskaitas.
Parodos lankymas nemokamas.
Menininkas Julijonas Urbonas
Kuratorė Milda Dainovskytė
Parodos architektas Vladas Suncovas
Parodos dizainerė Gailė Pranckūnaitė
Komunikacija ir tekstai Jogintės Bučinskaitės
Tekstų redaktorė Alexandra Bondarev
Vertėjos: Alexandra Bondarev, Emilija Ferdmanaitė
Stiklo objektas parodoje Remigijaus Kriuko
Optinių fibrų kasa Mortos Jonynaitės
Kostiumai formuniform
Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba
Partneriai: Vilniaus universiteto muziejus, Vilniaus dailės akademija, Lietuvos etnokosmologijos muziejus, Lietuvos erdvės agentūra
Informaciniai partneriai: JCDecaux, Artnews.lt

Naujienos

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku