Sidebar

Pradžia: 2023-12-06 17:00
Pabaiga: 2023-12-06 18:00
amm 1206
Kviečiame į Literatūrinį trečiadienį „Simonas Daukantas ir Adomas Mickevičius: laikas ir asmenybės“.
 
Praėjusių amžių asmenybės geriausiai suvokiamos per epochų, kuriose jie gyveno ir dirbo, prizmes. Šiuo požiūriu labai svarbūs Vilniaus universiteto kursiokų Simono Daukanto ir Adomo Mickevičius, kiek vėliau – Simono Daukanto ir Pranciškaus Malevskio studijų metai, idėjos ir darbai. Filosofo Stasio Šalkauskio žodžiais galėtume pasakyti, kad A. Mickevičiaus kūryboje kaip niekur kitur atsispindi aukščiausias jo idealas – mesianistiškas prometėjizmas, kuriam reikalinga ne tik kūryba, bet ir pats gyvenimas, didesnis už parašytus veikalus. Tačiau ar tik A. Mickevičiui? Bandysime paieškoti atsakymo į šiuos ir kitus šių dienų visuomenei ne mažiau aktualius klausimus.
 
Pranešėja: Vida Girininkienė – istorikė, publicistė, gidė, vertėja.
 
Renginys vyks gruodžio 6 d. 17 val. Adomo Mickevičiaus muziejaus Filomatų salėje (Bernardinų g. 11).
 
Renginys vyks lietuvių kalba.
 
[PL]
Zapraszamy Państwa na Środę Literacką „Szymon Dowkont i Adam Mickiewicz: epoka i osobowości”.
 
Osobowości minionych wieków można najlepiej zrozumieć poprzez pryzmat epok, w których żyły i działały. Pod tym względem bardzo ważne są lata studiów, idee i dzieła studentów Uniwersytetu Wileńskiego Szymona Dowkonta i Adama Mickiewicza, nieco później – Szymona Dowkonta i Franciszka Malewskiego. Odwołując się do słów filozofa Stasysa Šalkauskisa, można rzec, że w twórczości Mickiewicza odzwierciedla się, jak nigdzie indziej, jego najwyższy ideał – mesjanistyczny prometeizm, który wymaga nie tylko twórczości, ale także życia większego niż dzieła napisane. Ale czy tylko dla Mickiewicza? Spróbujemy znaleźć odpowiedzi na te i inne pytania, nie mniej aktualne dla dzisiejszego społeczeństwa.
 
Autorka odczytu: Vida Girininkienė – historyk, publicysta, przewodnik, tłumacz.
 
Spotkanie odbędzie się 6 grudnia o 17.00 w Sali Filomatów Muzeum Adama Mickiewicza (ul. Bernardyńska 11).
 
Spotkanie odbędzie się w jęz. litewskim.

Naujienos

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku