Sidebar

242009143 4043627992432786 2953479688266613660 n

Paskaitų tvarkaraštis Vilniaus Imperatoriškajame universitete 1822 – 1823 moklso metais, VUM R 104

Įsibėgėjus mokslo metams Vilniaus universitete ir studentams jau sukant galvą dėl namų darbų ar pramiegant rytines paskaitas, kviečiame nusikelti net 200 metų atgal ir pasižvalgyti – kokia buvo tuometinių studentų kasdienybė? ⏳

Carinės Rusijos laikais Universiteto veikla besitęsė tik 29 metus, bet Universitetas išsaugojo buvusios aukštosios mokyklos autonomiją. Tuometinis VU per trumpą savo gyvavimo laikotarpį padarė didžiulę pažangą. Tai buvo bendro Apšvietos amžiaus europinio mokslo ir kultūros pakilimo metai, atsispindėję ir Vilniuje. Žinoma, daug ką lėmė ir žymūs Vakarų profesoriai, suartinę Vilnių su Europos intelektualiniais centrais – tai leido greitai reaguoti į Europos mokslo laimėjimus. Pavyzdžiui, VU medikai pirmą kartą įvedė klinikinį mokymą, atsirado chirurgijos, terapijos ir akušerijos klinikos, politiniai ir humanitariniai mokslai ugdė naują valstybės pilietį, o menas išsiveržė iš Bažnyčios poreikių ir ėmė tarnauti pasaulietiniam reikalui. ?

Tokioje atmosferoje teko mokytis ir tuometinėms studentams. Dabartinis VU muziejus savo archyvuose saugo gana įdomų eksponatą – 1822 – 1823 akademinių mokslo metų studento tvarkaraštį. Tvarkaraščio turinys iš karto nurodo, kad studentas Apolinaras Arcimavičius buvo Medicinos skyriaus studentas. Jo tvarkaraštyje sutinkami bendrieji medikams skaityti dalykai – fizika, chemija, zoologija, botanika ir mineralogija. Tokie dalykai buvo dėstomi medikams pirmaisiais studijų metais. Vyresniuose kursuose prisidėdavo anatomija, fiziologija, patologija, farmacija ir t. t.

Tvarkaraštyje matome, kad paskaitos vyko nuo pirmadienio iki šeštadienio. Sekmadieniai buvo skirti artėjančios savaitės lekcijų pasiruošimui. Kiekviena diena prasidėdavo nuo 5 val. ryto maldos. Apolinaras savarankiškai mokėsi vokiečių ir prancūzų kalbų, kiekvieną rytą ir vakarą skirdavo mokslams. Taip pat studentas lankė lotynų kalbos, religijos ir piešimo dalykus, kas nesudarė būtinosios medicinos programos, bet buvo asmeninis studento pasirinkimas. ?

Visgi, XIX a. pr. studento tvarkaraštis rodo, kad tuometiniai studentai lygiai taip pat buvo įmesti į rutinos ratą, kuris sukosi visus mokslo metus.

Muziejaus rinkiniai

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku