Sidebar

dgobj_low_2507680570977785684.jpeg

Medalis "Ignas Lojola", VUM M 347

Vivat Societas Jesu

2021 m. spalio 23 d. buvo galima skaičiuoti 530 m. nuo pagrindinio jėzuitų ordino įkūrėjo Šv. Ignaco Lojolos (1491–1556) gimimo!

Kiekvienam VU bendruomenės nariui ši asmenybė veikiausiai girdėta. Būtent Jėzaus draugijos dėka 1579 m. ir buvo įkurtas Vilniaus universitetas. Tai viena seniausių ir žymiausių Vidurio ir Rytų Europos bei pirmoji aukštoji mokykla Lietuvoje. VU net du šimtmečius po įkūrimo buvo labiausiai į rytus nutolęs kaip vienas iš vakarietiškų Europos universitetų taškų.

Kautynių prie Pamplonos tvirtovės metu, 30-metis ispanas Lojola patyrė sunkią traumą – artilerijos sviedinys veik sutrupino dvasininko kojas. Tačiau būtent besigydydamas sužalojimus, Lojola ir subrandino nenumaldomą troškimą gyvenimą pašvęsti sielovadai bei suburti bendraminčius misionieriškai veiklai. Taip užgimusio ordino nariai, atvykę į Lietuvą, koordinavo produktyviausią LDK spaustuvę, išleido pirmąjį lietuvių kalbos žodyną, įkūrė pirmąją observatoriją, išplėtojo vaistinių tinklą bei dar daugelyje kitų sričių buvo „pirmieji“!

VU muziejaus fonduose ir šiandien galime surasti nemažai eksponatų, susijusių su jėzuitais, o štai prieš Jūsų akis matomas eksponatas – ypatingas. Tai dailininko-legendos Petro Repšio bronzinis medalis, skirtas Ignacui Lojolai atminti. Jame šventojo profilis vaizduojamas menkai tenukrypstant nuo jam būdingos ikonografijos – vidurinio amžiaus, pliktelėjęs, ir nors be dažnai sutinkamos trumpos barzdos, bet su  neatsiejamu atributu – monograma IHS. Pastarąją, kaip įprasta, galime iššifruoti kaip Jėzaus vardo santrumpą: „Jėzus, žmonių Išganytojas/ Iesus, hominum Salvator“.

Teksto autorė VUM savanorė Dominyka

Muziejaus rinkiniai

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku